Kargı Restaurant & Green Beach
Diğer Yazılar

06 Ağustos 2021, 20:41

0 Yorum

1345 Okuma

Acelen varsa ne işin var Datca'da?

09 Nisan 2021, 12:31

0 Yorum

2998 Okuma

Datça Kargı Koyu
Acelen varsa ne işin var Datca'da?
06
Ağu
1345 Okuma 0 Yorum
Acelen varsa ne işin var Datca'da?

"Acelen varsa ne işin var Datça’da… Anlatması bile kolay Datça’yı: Sakinliği, birbirinden temiz, berrak koyları, bozulmamışlığı, Eski Datça’nın rengarenk sokakları, tertemiz havası ve ekim sonuna kadar devam eden deniz sezonu şeklinde özetlerim bu tatlı yarımadamızı…"

Hem bozulmamış doğası hem havası hem de mavi bayraklı plajlarıyla sakin tatil sevenlerin gözdesi olan Datça’nın güneyinde Hisarönü Körfezi, kuzeyinde Gökova Körfezi bulunuyor ve toplamda 52 koy ve büke yer alıyor. Daha çok büklerle anılan Datça’nın girintili yerleri koy, yanında akarsu olan kısımları ise bük olarak adlandırılıyor.

Nasıl Gidilir?

Muğla’ya bağlı bir yarımada olan Datça’nın doğusunda ve en yakınında Marmaris bulunuyor. 

Kara yolu ile Datça – İstanbul arası 740 kilometre (9 saat) 

Datça – Ankara arası 728 kilometre (9 saat)  

Datça – İzmir arası 281 kilometre (3 saat) 

Datça – Marmaris arası 73 kilometre ve yaklaşık (1,5 saat)

 

Datça’nın birbirinden güzel koyları ve bükleri:

Çok fazla sayıda koya ve büke sahip olan ve Ege ile Akdeniz’in birleştiği noktada yer alan Datça koylarının ve büklerinin bir kısmı Ege’ye diğer kısmı ise Akdeniz’e bakıyor. Bazılarına sadece tekne ile, bazılarına da araç ile gidilebiliyor. 

Akdeniz tarafındaki koylar sırasıyla; Lindos, Hurmalıbük, Günlücekbükü, Kurucabük, Kovanlık, Çiftlik koyu, Sarıliman, Karaincir, Güllük koyu, Datça Limanı, Kargı, Armutlusu, Gökliman, İncirliğin, İnceburun koyu, Domuzçukuru, Kızılbük, Kargılıbük, Hayıtbükü, Ovabükü, Kurubük, Akçabük, Palamutbükü, Bükceğiz, Bağlarözü, Bağaltı, Domuz İni ve Knidos Limanı’dır.

Ege Denizi tarafında koylar sırasıyla; Küçük Çatı, Çatı, Ballıcabükü, Boynuzcuk, Armonika, Gerence, Alafakı, Eksera, Küçük Çakal, Çakal, Eski Liman, Alavara, Meriç, Gereme, İnceburun, Karaköy Gerence, Yelimlik, Oturakçam, Merdivenli, Mersincik, Murdala, Poyraz liman, Değirmenbükü, Barkas ve Knidos’tur. 

Eski Datça’ya yakın plajlar olan Hastane altı plajı ve Taşlık plajı  da denize girmek için güzel noktalardır.

 
 
 

Datça’da Yapılacaklar - Datça Hakkında Her Şey

Bazı en bilinen bükler ve koylarla ilgili ufak bilgiler vermek gerekirse:

Ovabükü: Datça merkeze 20 km uzaklıktaki Mesudiye köyünde yer alan Ovabükü, muhteşem bir doğaya sahip ve oldukça sakin bir yer. Huzur veriyor. Kıyısında küçük pansiyonların yer aldığı koy, taşlık ama güzel bir sahili var. 

Hayıtbükü: Mesudiye köyünün bir diğer koyu olan Hayıtbükü kumlu ve sığ bir denize sahip olan küçük bir bük. Bu özelliğiyle çocuklu aileler için iyi bir seçim. Etrafında çay bahçesi, cafe, pansiyon ve market bulunuyor. 

Kızılbük: Hayıtbükü’nün hemen yanındaki yokuştan devam edince, aşağıda gizli kalmış bir koy. Datça’nın en güzel ve en temiz denizlerinden biri. Eskiden bakir olan koyda şimdilerde bir de tesis bulunuyor.

Palamutbükü: Datça merkeze 25 km uzaklıktaki Palamutbükü’ne dolmuşla, özel aracınızla veya tekneyle gelebilirsiniz. Küçük bir limanı var. Günlük tekne turlarının da uğrak noktası. Uzun bir kumsala sahip olan koyda, sahil boyunca küçük cafe ve restoranlar sıralanıyor. Konaklama için çok sayıda pansiyon bulunuyor. Denizi taşlık ve berrak. 

Domuzbükü (Domuz Çukuru): Çam ormanları ile kaplı olan bu güzel koya sadece tekne ile (merkezden 1 saatlik bir tekne yolcuğu ile) ulaşabiliyorsunuz. Kum ve çakıldan oluşan bir plajı var. Suyu çok güzel. Ayrıca Dilek Mağarası adında bir mağara ve değişik şekillerde kayalıklar bulunuyor.

Kargı Koyu: Datça’nın merkezine sadece 3 km uzaklıkta bulunan ve merkeze en yakın koy olan Kargı koyu turkuaz denizi ile harika bir görüntü sergiliyor. Koydaki cafe ve restoranlardan bir şeyler yeme-içme karşılığında şezlong ve şemsiyelerden ücretsiz faydalanabilirsiniz. 

 
 
 

Çiftlik Koyu, Kovanlık Koyu ve Kurucabük: Marmaris ile Datça arasında yer alan koy, Tatil Sitesi ile birlikte anılıyor ve Datça merkeze 30 km mesafede bulunuyor. Yan yana Çiftlik Koyu, Kovanlık Koyu ve Kurucabük olmak üzere üç farklı koy, bu tatil sitesine ev sahipliği yapıyor. 

Tamamen çam ormanları ile kaplı olan bu koylar, muhteşem manzaralara sahip. Kumlu bir denize sahip. Site içerisinde eczane, banka, postane, sağlık ocağı, süpermarket ve haftanın belirli günleri kurulan bir pazar bile var. Özel mülk olmasına rağmen dışarıdan girilebiliyor, merkezden kalkan dolmuşlarla yada aracınızla kolayca ulaşabilirsiniz.

Koylar ve bükler dışında görülmesi gereken yerler:

Knidos Antik Kenti

Datça’da görülmesi gereken yerler arasında Knidos Antik Kenti de var. Datça’ya 33 km mesafede bulunan Knidos Antik Kenti yarımadanın en uç noktasında, Akdeniz ile Ege’nin birleştiği Tekir Burnu’nda yer alıyor. Deniz veya kara yoluyla ulaşılabiliyor. Apollon Tapınağı, Dionysos Tapınağı, Bolukrates Çeşmesi, Yuvarlak Tapınak ve tiyatrosunu içinde barındırıyor.

Eski Datça

Özellikle Can Yücel ile anılan Eski Datça adlı bölgede şairin adının verildiği bir sokak bulunuyor: Burada ona ait fotoğraflar, şiirler ve yazılar görüyorsunuz. Taş evleri, begonvillerle süslenmiş dar taş sokakları, renkli dükkanları, kafe, bar ve restoranları, ünlü şair Can Yücel’in evi ile çok tatlı bir yer Eski Datça.

0 Yorum

Yorum Ekle